ALLES OVER DE DAS
NIEUWS
JEUGD
JEUGD

Uit de krant geknipt


Een derde van alle otters in Nederland doodgereden

Tien jaar gelden zijn er in Nederland buitenlandse otters uitgezet in een mooi gebied tussen Overijssel en Friesland en veel en schoon water. Twintig jaar daarvoor waren de Nederlandse otters uitgestorven. Het water was toen veel viezer als tegenwoordig en er werden er veel doodgereden. Net toen de regering plannen ging maken om de otter beter te beschermen werd de allerlaatste otter doodgereden. Doodzonde, want het zijn prachtige dieren, die echt horen bij Nederland met al zijn sloten en meren.

Tegenwoordig wonen er ongeveer 100 otters in ons land. Otters worden vaak aangereden door auto's. Zoveel, dat we bang zijn dat de otter weer zou kunnen uitsterven. Das&Boom vindt dat de regering veel beter zijn best moet doen om otters te beschermen. Daarom heeft Das&Boom aan de rechter gevraagd om de regering op te dragen otters beter te beschermen. De rechter was het eens met Das&Boom: de regering moest zorgen dat alle gevaarlijke oversteekplekken voor otters binnen één jaar veilig zijn.

Dat is nu, 28 mei, precies één jaar geleden.Feest dus voor de otter? Nee, jammer genoeg niet. De regering was het niet eens met de rechter en vond dat ze al genoeg deden voor de otter. Das&Boom vind van niet. Sinds mei vorig jaar zijn er in Nederland meer dan 32 otters doodgereden, dat is dus een derde van alle Nederlandse otters. Das&Boom vindt dat er nu echt snel iets moet gebeuren. In september dit jaar is er weer een rechtszaak over de otter. Das&Boom hoopt voor de otter dat zij gelijk krijgt. Dan moet de regering snel alle oversteekplekken beveiligen en is er volgend jaar voor de otters wel reden voor een feestje.

(28 mei 2014)

Kinderen vinden dode jonge das

Op maandagavond 29 maart 2010 heeft Arnoud Bossewinkel, tijdens een wandeling in het Noordlaarderbos, een dode jonge das gevonden. Een bijzondere vondst. Samen met zijn zusje en vader hebben ze het dode dier mee naar huis genomen. Thuis hebben ze hem in een plastic bak gelegd en in de schuur gezet. De volgende morgen hebben Arnoud, Thorwald en Sigrid de das mee naar school genomen om hem te laten zien aan hun klasgenoten en leerkrachten. Meester Wim, directeur van obs de Rieshoek, vertelde dat dit de tweede keer in zijn leven was dat hij een das zag. Omdat dassen beschermde dieren zijn is er door de vader op dinsdagmorgen melding gemaakt van de vondst.

Diezelfde dag is de das opgehaald door mensen van Staatsbosbeheer en een politieagent. Voor de mensen van Staatsbosbeheer is het belangrijk om er achter te komen hoe de das is dood gegaan, wat de oorzaak is geweest. Opmerkelijk was dat bij de plek waar de das gevonden was ook een dode haas lag. Deze haas is uit het bos opgehaald en is meegenomen voor onderzoek. Wie weet komen we nog te weten waaraan deze jonge das is doodgegaan. Voor de kinderen was het al met al een hele belevenis.

(bron: Nieuwblad Noordlaren)


realisatie:
ORGANISATIE | ADVIES | HULP | JEUGD