ALLES OVER DE DAS
NIEUWS
JEUGD
JEUGD

Dassen helpen


Mensen kunnen op allerlei manieren dassen helpen. Hieronder kun je lezen wat mensen voor dassen kunnen doen.

Dassen helpen om veilig de weg over te steken

Je hebt al kunnen lezen dat verkeer gevaarlijk is voor dassen. Gelukkig kunnen mensen dassen helpen om veilig te kunnen oversteken. Dassen steken bijna altijd op dezelfde plek een weg over. Dat is handig, dan hoef je alleen die plek veilig te maken. Waarom dassen dat doen? Dassen voelen zich niet veilig in een kaal weiland. Ze lopen dus het liefst langs of door een haag of heg. Wanneer zo'n heg bij een weg komt, steken dassen dus daar over. Die oversteekplaats moet dus veilig worden gemaakt voor de das.

Hier kun je lezen hoe je zo'n gevaarlijke oversteekplaats voor dassen veilig kunt maken. Eerst komt er een hek langs de weg, zodat de das niet zo maar kan oversteken. Dan komt er een tunnel onder de weg door. Die tunnel komt precies boven de grond bij de heg. De das kan de tunnel dus makkelijk vinden. Hij loopt er vanzelf in en loopt dan door de tunnel onder de weg door naar de overkant. Door zo'n dassentunnel kunnen dassen dus veilig oversteken. Gelukkig zijn er veel dassentunnels op gevaarlijke plekken.

Maar er zijn ook nog veel onveilige plekken. Daar is al vaak een das onder een auto gekomen. Mensen, die zo'n arme das zien liggen, bellen vaak naar Das&Boom. Zo weet Das&Boom welke plekken nog gevaarlijk zijn voor dassen. Das&Boom vraagt dan aan de baas van die weg om daar een tunnel aan te leggen. Soms moet Das&Boom dat wel heel erg vaak vragen voordat het eindelijk gebeurt. Maar als er een nieuwe tunnel komt, kunnen dassen ook daar dan veilig over steken.

Gewonde dassen helpen

Soms overleeft een das een aanrijding met een auto. Dan moet het dier natuurlijk geholpen worden. Mensen waarschuwen dan een dierenambulance, die de das naar een dierenarts brengt. Die kan gewonde dassen helpen om weer beter te worden. Nadat de dierenarts de das behandeld heeft moet de das nog een tijdje goed verzorgd worden, voordat hij terug kan naar zijn dassenburcht. Dan logeert de das een paar weken in het dierenziekenhuis van Das&Boom. Wanneer de das weer gezond is brengt Das&Boom de das terug naar zijn burcht. 's Avonds natuurlijk, wat de das is een nachtdier. Jammer genoeg worden dassen vaak ernstig gewond door auto's. Ze kunnen dan niet meer beter worden. Dan laat de dierenarts de das inslapen. Dat is voor de das het beste.


Jonge dassen helpen

In het voorjaar zijn er ook vaak jonge dassen in het dierenziekenhuis van Das&Boom. Die moeten geholpen worden, omdat hun moeder gestorven is in het verkeer. Ze zijn nog te klein om voor zich zelf te kunnen zorgen. Die moeten wat langer blijven, vaak een paar maanden. Deze jonge dassen wonen samen met andere jonge dassen in één groot hok, wel zo gezellig. Het is natuurlijk minder leuk in zo'n hok dan in de natuur. Daarom proberen de mensen van Das&Boom het hok van de dassen een beetje te laten lijken op de natuur. In de maand augustus of september zijn de jonge dasjes groot genoeg om uitgezet te worden.


Hierboven kun je een paar foto's belijken van jonge dassen. Ze zijn hun moeder kwijt en worden verzorgt door mensen van Das&Boom. Als je klikt op de foto's kun je ze groter bekijken.


realisatie:
ORGANISATIE | ADVIES | HULP | JEUGD