ALLES OVER DE DAS
NIEUWS
JEUGD
JEUGD

Waar woont een das?


Hoe weet je eigenlijk dat ergens dassen wonen wanneer je ze nooit tegenkomt? Wonen ze in een bos bij jou in de buurt of misschien wel in jouw tuin? Waarschijnlijk niet in jouw tuin. Dassen wonen bijna nooit in tuinen, dat is veel te dicht bij mensen. Ze bouwen hun hol liever op een rustige plek, een beetje beschermd tussen bomen en struiken. Het liefst graven ze een hol in een helling. Daarin kun je beter een mooi hol in graven. Zo'n hol noemen we een burcht.

Alle gangen en kamers van een dassenburcht zitten onder de grond, daar zie je dus bijna niets van. Boven de grond zie je alleen de ingang van de gangen met soms een berg vers uitgegraven zand. Na een tijdje gaat er gras en mos groeien op zo'n bult en ontstaan er allemaal begroeide heuveltjes en dalen rond de burcht.

Een dassenburcht begint met een tunnel. Na een meter gaat die tunnel vaak de hoek om, je kunt dus nooit ver naar binnen kijken. Een paar meter verder maakt de das dan een kamertje. Groot genoeg om met andere dassen samen in te kunnen slapen, lekker opgerold tegen elkaar aan. Hierboven zie je in de doorsnede hoe zo iets er uit zou kunnen zien.

Dassen bekleden hun hol met gras, mos, varens en bladeren, vooral als ze jongen hebben. Ze verzamelen dat in de buurt van hun burcht en rollen het in bollen langs vaste paden naar binnen. Daarbij morsen ze natuurlijk wel eens wat. Zo kun je aan plukjes gras langs dassenpaden bij een burcht zien dat de das thuis is. Net als jij zo nu en dan je bed verschoont, zo brengen dassen het nestmateriaal na een tijdje naar buiten om te luchten of vervangen ze het door vers nestmateriaal. Hierboven zie je een das druk bezig. De das loopt achterste voren een trekt een grote bol hooi in zijn hol. Die ligt er straks weer warmpjes bij.

Soms wonen dassen en vossen samen in één burcht. Dassen vinden dat niet zo erg, zolang de vos er maar geen zootje van maakt. Dassen zijn erg schone dieren. Ze houden er niet van als vossen resten van hun prooi bij de ingang van het hol laten rondslingeren. Dat gaat stinken en dassen hebben een hele goede neus... bahhh.

Wanneer je een dassenburcht tegenkomt, loop er dan niet overheen. Wanneer dassen 's nachts naar buiten komen, kunnen ze jou nog steeds ruiken. Een das schrikt daar erg van en waarschuwt de hele familie dat het buiten niet pluis is. Ze durven dan niet te voorschijn te komen en kunnen dus geen eten gaan zoeken. Dan heeft de hele dassenfamilie honger, dat wil je toch zeker niet? Het is trouwens ook verboden, omdat dassenburchten beschermd zijn.Hierboven zie je een filmpje over dassenburchten en nestmateriaal. Jaap Dirkmaat, de baas van Das&Boom, vertelt er alles over.


realisatie:
ORGANISATIE | ADVIES | HULP | JEUGD