ALLES OVER DE DAS
NIEUWS
JEUGD
JEUGD

Gevaren voor de das


In de natuur moeten de meeste dieren goed opletten, anders worden ze opgegeten door andere dieren. Dat geldt echter niet voor de das in Nederland. Er zijn in ons land geen dieren waar een das bang voor moet zijn. Hij is best groot en heeft niets te vrezen van bijvoorbeeld de vos. Een rustig leventje dus voor de das? Nee, jammer genoeg niet. Voor de das dreigen namelijk andere gevaren, vooral auto's.

Verkeer

In Nederland zijn heel veel wegen. Al die wegen lopen vaak dwars door het leefgebied (territorium) van een dassenfamilie. Daarom moeten bijna alle dassen elke nacht wel een weg moeten oversteken om bij een weiland te komen om wormen te zoeken. En op de terugweg nog een keer. Dassen begrijpen niet zoveel van het verkeer. Ze kijken niet eerst naar links en dan naar rechts voordat ze oversteken. Daarom worden dassen vaak door auto's aangereden. Meestal loopt dat slecht af voor een das en gaat hij dood.

Hierboven zie je een plek, waar een das vaak oversteekt. Hij wandelt rustig door de heg links op de foto. Daar is het nog veilig (groene stippellijn). Dan komt hij bij de weg. Dat is een onveilig stukje (rode stippellijn). Hij rent dan maar snel naar de overkant en hoopt dat het goed gaat. Zolang er geen auto's in de buurt zijn gaat het ook goed. Maar als er wel een auto aankomt...

Waarom kunnen dassen eigenlijk zelf geen tunnel onder de weg door graven? Dat kun je lezen in 'De Beestige Brug'. In deze strip van Suske en Wiske lees je alles over dieren en auto's.

Andere gevaren voor de das

Vroeger werd een veel op dassen gejaagd. Toen dachten mensen vaak slecht over de das. Ze dachten dat het gevaarlijke dieren waren en probeerden ze dus zoveel mogelijk dood te maken. Tegenwoordig weten de meeste jagers en andere mensen wel beter en gebeurt dat veel minder. Toch zijn er nog steeds mensen die vinden dat je dassen beter dood kunt maken, omdat ze een beetje van de maïs snoepen of holen maken in een weiland. Deze 'stropers' gaan in het donker stiekem naar een dassenburcht en gebruiken gif of dassenklemmen om dassen te doden. Deze mensen weten niet beter, misschien zou het goed als ze net als jij deze website zouden lezen. Maar gelukkig vinden de meeste mensen in Nederland dassen juist heel leuke dieren en willen ze dat er altijd dassen in Nederland blijven wonen. Daarom zijn dassen tegenwoordig beschermd.


realisatie:
ORGANISATIE | ADVIES | HULP | JEUGD