ALLES OVER DE DAS
NIEUWS
JEUGD
JEUGD

Een plek om te wonen


Niet elke plek is geschikt voor dassen om te wonen. Dassen zoeken rustige bosjes uit om hun burcht te maken. Voedsel zoeken ze het liefst in beschutte weilandjes. Dassen willen ook graag geen drukke wegen in hun gebiedje. Zulke mooie plekjes zijn er niet meer zoveel in ons land. In Nederland wonen tegenwoordig al veel mensen. Er zijn dus niet zoveel plekjes meer over waar dassen ongestoord kunnen leven.

Zelfs op de weinige plekjes waar ze nu nog wonen kunnen ze niet altijd blijven. Sommige mensen wil ook graag wonen op die mooie rustige 'dassenplekjes'. Of ze willen er bijvoorbeeld een golfbaan aanleggen en een nieuwbouwwijk. Die mensen vinden dan dat de dassen dan maar moeten vertrekken. Maar gelukkig is de das 'beschermd' in Nederland en is het verboden om zomaar dassen weg te jagen.

Waar wonen de dassen in Nederland?

Dassen wonen vooral in de oostelijke helft van Nederland. Je kunt ze tegenkomen in Drenthe, Overijssel, Friesland en Utrecht, maar de meeste dassen wonen in Limburg, Gelderland en Noord Brabant. Honderd jaar geleden, rond 1900, was er nog ruimte genoeg voor de dassen. Toen woonden er ongeveer 20.000 dassen in Nederland, nu nog maar ongeveer 6.000.

Op veel plekken waar vroeger dassen woonden, is nu geen plek meer voor hen. Toen waren er nog uitgestrekte rustige bossen en veel kleine weilanden met mooie hagen ertussen. Tegenwoordig vind je op diezelfde plek woonwijken, snelwegen fabrieksterreinen en grote kale weilanden met prikkeldraad.


realisatie:
ORGANISATIE | ADVIES | HULP | JEUGD