ALLES OVER DE DAS
NIEUWS
JEUGD
JEUGD

Jonge dassen


Tegen de winter, in november, zoekt moederdas een geschikt hol om haar jongen groot te brengen. Zo'n hol noemen we een kraamburcht. Vaak ligt zo'n kraamburcht een eindje weg van de hoofdburcht, waar de andere dassen wonen. Lekker rustig. Moederdas sleept allemaal nestmateriaal in haar kraamburcht. Dan liggen de jonge dasjes straks lekker warm. Dat moet ook wel, want bijna alle jonge dassen worden geboren in de maand februari. Dat is dus midden in de winter en dan is het vaak nog erg koud.

Een das krijgt meestal 2 of 3 jongen, maar heel soms wel 4 of 5. Pasgeboren dasjes zijn nog heel klein. Ze hebben hun oogjes nog dicht. Ze hebben eerst een dun donzig wit vachtje. Omdat het buiten nog veel te koud met zo'n dun vachtje, blijven de jongen twee maanden lang onder de grond. Pas in de lente, meestal tegen eind april, gaan ze voor het eerst met moeder das naar buiten. Dan is het al wat warmer. Ze hebben dan ze een mooi zwart wit en grijs gekleurd vachtje.

Eerst blijven ze nog vlak bij het hol. Na een tijdje gaan ze steeds verder met moederdas op stap. Moeder leert hen dan alles wat je als das moet weten;
Hoe vang je een worm en waar zitten ze?
Waar vind je water om te drinken?
Waar moet je voor oppassen?
En nog veel meer.

Maar ze leren niet alleen, ze spelen ook heel veel. Soms rennen ze met zijn allen keihard om een boom heen. Dat doen ze vaak om dezelfde boom, die dan helemaal glad wordt gepoetst door de dassenvachtjes. Je kunt zo'n 'speelboom' herkennen aan de glad gepoetste stam en een rond spoor om de boom.

Midden in de zomer, in juli, gaan jonge dassen al helemaal alleen op stap. Tegen de herfst zijn ze al bijna net zo groot als een volwassen das. Dan kunnen ze zich zelf redden. Maar toch blijven ze vaak nog in de winter bij hun moeder. Als er weinig te eten is worden de jonge dassen soms weggejaagd door vader das. Vooral jonge mannetjes moeten dan vertrekken. Niet zo aardig, maar ze zijn dan groot genoeg om voor zich zelf te zorgen. Soms vinden ze een oude verlaten dassenburcht om in te gaan wonen. Als die niet te vinden is, moeten ze op zoek naar een nieuwe plek. Dat is niet altijd even makkelijk.


realisatie:
ORGANISATIE | ADVIES | HULP | JEUGD