ALLES OVER DE DAS
NIEUWS
JEUGD
JEUGD

Sporen van dassen


Dassen lopen langs vaste paden door hun gebiedje. Die paden noem je dassenwissels. Ook zo'n wissel ruikt naar een dassenfamilie. Dassen kunnen zo ook in het donker die wissels altijd terugvinden en verdwalen dus nooit. Alleen met een super dassenneus kun je zo'n wissel ruiken. Zelfs als er lang geleden een das langs gelopen heeft kunnen dassen dat nog ruiken. Wanneer dassen vaak langs een wissel lopen kunnen mensen die wissels ook zien: Een slingerend paadje van platgetrapt gras dat vanaf de burcht naar de voedselgebieden loopt.

Nog meer dassensporen: 'mestputjes'

Waar dassen wonen kun je ook zogenaamde 'mestputjes' vinden. Dat zijn kuiltjes die dassen graven om in te poepen. Een poes doet dat ook, maar die maakt zo'n kuiltje weer netjes dicht, zodat je het niet kan ruiken. Dassen niet, die laten het juist open, zodat je het wèl kunt ruiken. Dassenpoep ruikt ook een beetje naar 'musk' en heeft een speciaal dassenfamilie- luchtje. Dan kunnen andere dassen ruiken, dat ergens een dassenfamilie woont. Dassen kunnen ruiken of een mestputje van een familielid is of van een vreemde das.

Een gebied waar een dassenfamilie de baas is noem je met een moeilijk woord een dassen-'territorium'. Als zo'n dassengebiedje naast een gebiedje van een andere familie ligt, gebruiken dassen mestputjes om de grens van territorium vast te leggen. Zo'n mestputje betekent voor dassen net zoiets als een tuinhek bij mensen, tussen jouw tuin en die van de buren.

Een dassenhol

Je kunt natuurlijk ook een dassenhol tegenkomen. Je ziet dan een vrij groot gat (kan makkelijk een voetbal in). Meestal ligt er veel zand voor de uitgang. Vaak zijn er vlak in de buurt nog meer van die holen. Je hebt al kunnen lezen dat je niet in de buurt van een dassenhol moet komen. Dassen vinden dat niet fijn. Overal waar je loopt laat je je geur achter. Dassen ruiken dat en kunnen daar erg van schikken. Het is trouwen ook verboden om op een dassenburcht te lopen.

Pootafdrukken van dassen

Als je langs het strand loopt, zie je achter je een spoor van je voetafdrukken. In nat zand zie je dan een mooie afdruk van je voet en van je vijf tenen. Dat is bij dassen ook zo. Kijk maar eens goed naar de voorpoot van de das: één groot kussentje en dan net als bij jou 5 kussentjes erboven. Daarboven zie je 5 hele lange nagels. Als je een afdruk ziet van een das, dan zie je meestal maar 4 van de 5 kussentjes. Op de website van de Dassenwerkgroep Brabant kun je pootafdrukken van een das vergelijken met die van een hond en een vos.

Andere sporen van dassen

Je kunt meer dassensporen vinden. Als een wissel van een das onder een hek doorgaat met prikkeldraad, zie je soms een plukje dassenhaar hangen aan het prikkeldraad. Dan weet je zeker dat het een spoor is van een das. Elke dassenhaar heeft een stukje wit, dan een stukje zwart en dan weer wit. Al die wit/zwarte haren zorgen ervoor dat een dassenvacht er grijs uitziet. Kijk maar eens door je oogharen naar de vacht van een das hierboven.


realisatie:
ORGANISATIE | ADVIES | HULP | JEUGD